140-vuotias puukkotehdas
Asetus elinkeinovapaudesta Suomessa annettiin vuonna 1879. Tämä tarkoitti sitä, että kukin sai itse valita ammattinsa ja asetus salli myös yrittäjyyden.
Niinpä lokakuun 20. päivä 1879, 20-vuotias rakennuksilla ja rautatietyömailla työskennellyt Iisakki Järvenpää ilmoitti vaimolleen Liisalle päätöksestään ryhtyä puukkosepäksi. Näin myös tapahtui ja hänen perustamansa puukkotehdas Iisakki Järvenpää Osakeyhtiö sai alkunsa ja jatkaa edelleen jo 140 vuotta täyttävää perinnettä.
Juhlapuukko
Juhlavuosien kunniaksi tehtaalla on tavattu valmistaa rajoitettuja ja numeroituja puukkosarjoja. 140v juhlapuukkoon on koottu perinteiset materiaalit, muodot ja tekniikat. Malli on yksi ensimmäisiä Iisakki Järvenpää suunnittelemia, Kauhavan Nuppipää -puukko, joka on ollut tuotannossa vuodesta 1880 alkaen.
Puukossa on hiiliterästerä ja tuohikahva. Puukon ja tupen helat on koristeltu tikkelöimällä. Tuohikahvaan on tehty messingistä sorkoupotettu koristekuvio, johon on sisällytetty numero 140. Kuvioinnin korostamiseksi kahva on petsattu tumman ruskeaksi ja lakattu himmeällä lakalla. Tuppi on mustaa parkkinahkaa messinkiheloituksin.
Puukkoja valmistetaan 140 kpl sarja, kaikissa on terään kaiverrettu yksilönumero 1/140 - 140/140.
Tikkelöinti
Helojen perinteistä koristelua, käsin kaivertaen kuvioimista kutsutaan tikkelöinniksi. Työkalu, tikkeli, on pieni talttamainen kaiverrusväline.
Sorkoupotus
Sorkoupotus on myös aivan ensimmäisiä Iisakki Järvenpään kahvoihin tuomia koristelutekniikoita. Sorko on 0,11-0,14 mm ohueksi valssattua 5mm levyistä messinkisuikaletta josta taitellaan pihdeillä ja pinseteillä haluttu kuvio. Kuvio upotetaan pienellä vasaralla tuohen sisään ja hiotaan tasaiseksi.
Puukko tupessa: 24 cm
Puukko: 21 cm
Terän pituus: 10 cm
Paino: 120 gr
Kahvan materiaali
Koivun tuohi, messinki
Terän materiaali
Kiillotettu hiiliteräs
Puukkojen hoito-ohjeet