Kivellä voi teroittaa myös taloussakset, juustohöylän sekä perunankuorimaveitsen. Se toimii myös mm. kynsiviilana, koukun teroituskivenä, erilaisien talttojen, viikatteiden ja sirppien teroituksessa. Käytä kiven erilaisia kulmia hyväksesi.
Teroitus hiomakivellä:
1. Kostuta kivi vedellä
2. Terän molemmat puolet hiotaan pyörivällä liikkeellä teräkulman suuntaisesti, n. 20 asteen kulmassa. Tylsempi veitsi vaatii voimakkaamman käsittelyn. Kiven päälle muodostuva massa edesauttaa viimeistely hiomista, kovemmissa ja tylsemmissä terissä käytetään runsaammin vettä.
3. Lopuksi viimeistele terä muutamalla voimakkaammalla vedolla kohti terän hamarapuolta yhdensuuntaisesti molemmilta sivuilta hivenen jyrkemmässä kulmassa kuin terää teroitettaessa. Ikään kuin vuolisit terästä lastua.
Muista käyttää kiveä usein, jolloin terä ei pääse tylsäksi.
Taloussaksia teroitettaessa on muistettava, että hionta tehdään yhdensuuntaisin työnnöin teräkulman suuntaisesti saksen kärjestä haaroihin. Vain leikkaava pinta hiotaan, älä hio saksien tasaista sivua.
Juustohöylän saat teräväksi käyttämällä kiven kapeaa kärkeä. Hiotaan juustohöylän yläpuolelta edestakaisin sivusuunnassa ”hinkuttamalla”.
Puukkojen hoito-ohjeet