Perinteinen Helavyö on vanha juhla-asuste ja myös kansallispukujen osa. Sen käyttöä ei kuitenkaan rajoita mikään säännöstö, vaan sitä voi käyttää vapaasti asusteena niin naiset kuin miehet.
Punainen vyö messinkiheloilla on osa Etelä-Pohjanmaan miehen kansallispukua, eli Härmän pukua. Sama vyö luonnonvaalealla nahalla taas kuuluu Keski-Pohjanmaan pukuun. Vuosikymmeniä sitten kansallispukuihin kohdistui hyvin kriittinen säännöstö, vain tarkalleen oikeita materiaaleja, värejä ja asusteita sai käyttää, eikä niitä voinut yhdistää muuhun vaatteeseen. Nämä säännöt ovat jo aikoja sitten heitetty romukoppaan ja nykyään kaikkia kansallispukujen osia voi yhdistää muihin vaatteisiin ja käyttää oman mieltymyksensä mukaan. Helavyötä voi käyttää sukupuolesta riippumatta eikä synnyin- tai asuinalueella ole myöskään väliä. Hyvänä esimerkkinä on nähty Helavyötä jopa maailmantähtien lanteilla esiintymisasuna. Uushopeisia vöitä on tehty pitkään, ne eivät kuulu perinteisesti mihinkään kansallispukuun, vaan ovat vaihtoehto pukeutujalle joka pitää enemmän hopeanhohtoisesta metallista kuin messingistä.
Helavyötä voi pitää yksin tai siihen voi yhdistää puukon. Yleensä vyön ja puukon metalliosat ovat samaa materiaalia, messinkihelaisen vyön kanssa messinkihelainen puukko ja uushopeisen vyön kanssa uushopeahelainen puukko. Myös tupen nahan värin voi halutessaan sovittaa vyön kanssa, koska ne valmistetaan samasta nahasta. Nämäkään eivät toki rajoita käyttöä, yhdistellä saa kaikkia materiaaleja ja värejä miten omaan makuun parhaiten sopii.
Alusta loppuun käsityönä tehtävän helavyön valmistus kestää useita pikkutarkkoja tunteja. Jokainen osa on käsin valmistettu Kauhavalla. Nahka tulee kokonaisina vuotina Kokkolasta ja kaikki messinkiosat tehdään levystä prässäämällä. 115 cm pituisessa vyössä on yhteensä 117 kpl käsin tehtyä osaa.Helavyön helojen kiinnityslenkit kierretään vanhaan tapaan metallilangasta ja sahataan käsin. Jokainen lenkki asennetaan yksi kerrallaan vyöhön, ei liian tiukalle, vaan siten että se helisee liikkeessä. Niin on aina ennenkin tehty.
Vyön voi helposti lyhentää itse haluttuun pituuteen heloja poistamalla ja lukkoja siirtämällä, ilman mitään työvälineitä. Saatavilla on myös pidempi vyö 150cm sekä lasten koko 70cm.
Puukkojen hoito-ohjeet